Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Franse en Zwitserse Jura

Op back country ski’s (of sneeuwschoenen) door de Franse en Zwitserse Jura, een van de mooiste langlaufgebieden van Europa. Met langgerekte bergkammen, hoogvlaktes en bergtoppen tot 1700 m hoogte, vormt het een uitgestrekt en sneeuwzeker gebied. We wisselen dagtochten af met een 5-daagse lus over de ‘balcons du Jura’, uitzichtbergen op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Tijdens deze week beklimmen we op langlaufski’s de Mont d’Or en de Mont Tendre (1680 m), de hoogste toppen in het gebied. Met geluk hebben we schitterend uitzicht over het Meer van Geneve en de achtergelegen Alpen.

Deze reis op back country ski’s volgt stukjes van het uitgestrekte loipenetten van de GTJ, de Grande Traversee du Jura en de TJS, de Traversée du Jura Suisse (de Zwitserse variant). Maar vaker trekken we ons eigen spoor dwars door velden en bossen.

Bekijk het reisverslag van de tochten van 2012 en 2015.  


zwaarte & benodigde conditie

De reis is geschikt voor ervaren langlaufers, die willen beginnen met het maken van tochten buiten de loipe, in Frankrijk “randonnée nordique” genoemd. Je hebt eerdere (loipe)langlaufervaring en een goede conditie. Het terrein is heuvelachtig en varieert van bossen, velden, en enkele steilere hellingen boven de boomgrens. Af en toe maken we gebruik van de getrokken loipes, maar vaker trekken we ons eigen spoor. Hoogteverschillen variëren tussen 300 en 600 meter. Bagage wordt voor ons vervoerd, zodat we met een lichte dagrugzak kunnen skiën. Een goede conditie is vereist vanwege de soms grote afstanden en pittige stijgingen.


accommodaties

Overnacht wordt in sfeervolle Gites d’Etappe en Auberges, eenvoudige herbergen met meerpersoons slaapkamers en gezamenlijk sanitair. De reis begint en eindigt in Vallorbe, dat is te bereiken met de TGV vanuit Parijs! Overnachtingen zijn op basis van halfpension (ontbijt plus avondmaaltijd). Drankjes zijn voor eigen rekening. De deelnemers zorgen zelf voor de lunch onderweg. Vaak kan worden geluncht in een restaurant, soms doen we in een winkeltje inkopen voor onderweg.


sneeuwsituatie

In de Jura worden regelmatig de laagste temperaturen gemeten van Frankrijk en Zwitserland; het wordt daarom ook wel “het Siberië van Europa” genoemd. Vanaf Kerst tot begin maart ligt er doorgaans voldoende sneeuw op de plateaus boven 1000 m hoogte. Bij  onvoldoende sneeuw om de tocht op ski’s te kunnen maken, wordt de reis gemaakt als (sneeuwschoen) wandelreis.


Algemene reisvoorwaarden – Back country trekking Haut-Jura

Datum                     2 t/m 9 februari 2019

Aantal  deelnemers    minimaal 7, maximaal 11, plus 1 Nederlandse reisleider

Prijs                        € 795, -

De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


programma

Dag 1 zaterdag: heenreis (per eigen auto of trein) Aankomst en overnachting in Vallorbe.

Dag 2 zondag: dagtocht, beklimming Mont d’Or (1443 m), Afstand ca 15 km, ca. 500 m stijgen en dalen

Na een korte verplaatsing per auto/taxi klimmen we door bergweiden naar de top van de Mont d’Or, een uitzichtberg op de grens met Zwitserland. Een mooie afdaling over hooggelegen bergweiden en door imposante naaldbossen brengt ons terug naar Vallorbe.

Dag 3 maandag: Vallorbe - Mouthe, Afstand 20 km
Na een korte verplaatsing per trein gaan we op weg door velden en bossen vanuit Zwitserland naar het Franse Mouthe. Overnachting in een chalet bij Mouthe.

Dag 4 dinsdag: dagtocht rond de Zwitsers-Franse grens. Afstand 15 – 20 km

Onderweg doen we techniekoefeningen en maken we gebruik van de loipes om de klassieke langlauftechniek te oefenen. Overnachting Mouthe.


Dag 5 woensdag: Mouthe – Chapelle des Bois, Afstand 20-25 km

Door het uitgestrekte fôret de Risoux klimmen we naar de bergboerderij Le Gèque, waar we op het laatste moment weids uitzicht krijgen. Via bospaden en loipes dalen we af naar Chapelle des Bois, langlaufcentrum in het hart van de Jura. Overnachting Gite d’etappe .


Dag 6 donderdag: Chapelle des Bois –  Col du Marchairuz, Afstand 20-25 km, ca 400 m stijgen en dalen

Vandaag komen we weinig langlaufers tegen, want we klimmen buiten de loipen door het foret du Risoul en dalen af naar Zwitserland. Door verlaten bergweiden trekken naar het hoog gelegen hotel op de Col de Marchairuz.


Dag 7 vrijdag: Col du Marchairuz – Mont Tendre, ca 20-25 km, 300 m stijgen, 600 m dalen

We skiën naar het letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van deze week: de Mont Tendre (1680 m), met uitzicht op het Meer van Geneve en de Mont-Blanc. Een mooie afdaling, deels over skipistes brengt ons naar L’Abbaye aan het Lac de Joux; het laatste stuk per bus en trein terug naar Vallorbe; overnachting in  Vallorbe


dag 8 zaterdag: Na het ontbijt, eind van het programma. Terugreis per auto, of trein.


Lees verder goed de Reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.

Aanmelding en boeking


Za 2 t/m za 9 feb 2019 - Franse/Zwitserse Jura: back country trekking Haut-Jura

Back country langlaufen - dagtochten en een 5-daagse trektocht - voor gevorderde langlaufers - groepsreis.