Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Langlaufen

Back Country Ski-trekking Kungsleden-Zuid, Zweeds Lapland  

8-daagse reis: maart 2017


Een bijzondere skitocht over het zuidelijkste stuk van de beroemde ski- en wandelroute Kungsleden in Zweeds Lapland. We trekken op back country ski’s van hut naar hut door een van de mooiste natuurgebieden van Zweden, ver van de bewoonde wereld.


Gebied

We volgen op ski’s de Kungsleden, een langeafstandsroute door Zweeds Lapland en leggen het stuk af van Hemavan naar Ammarnäs, door het Vindelfjällens naturreservat, een wild stuk Zweeds Lapland. Langs de hoogste berg van het gebied, Norra Storfjället (1768m), over het Tärnasjön meer, door brede bergdalen en over enkele bergpassen.


Accommodaties

We overnachten onderweg in de onbemande berghutjes van de STF (Svenska Turistforening) en bij begin en eindpunt in een groter Fjallcenters. In de hutjes onderweg is telkens een huttenwacht, die de slaapplekken verdeeld en is meetal een klein winkeltje waar we de meest basic levensmiddelen kunnen koken. Koken en vuur maken doen we zelf, net als het opstoken van de sauna, waar we bij twee hutten gebruik van kunnen maken. Voor een (kleine) hoeveelheid eten, wat reservespullen, bivakzakken en sneeuwscheppen gaat één pulka's mee, die we om beurten trekken. Verder draagt iedereen een rugzak met persoonlijke winteruitrusting.


Niveau en zwaarte

Deze trektocht op toerlanglaufski’s (back country ski’s) is geschikt voor mensen die eerder een toerlanglauftrektocht hebben gemaakt en die beschikken over een goede langlauftechniek (je beheerst het remmen d.m.v. ploegen, kent de glijpas, en kan ploegbochten maken; ervaring met alpine skiën is niet vereist, maar wel handig). Verder dien je over een goede conditie te beschikken! Het is een niet al te zware tocht met dagafstanden tussen 10 en 20 km. We overbruggen iedere dag hoogteverschillen tot een paar honderd meter. De hutten staan telkens in de dalen of aan de bosrand, en af en toe steken we een bergpas of hoogvlakte over om bij de volgende hut te komen. Als er tijd over is en het weer is goed beklimmen we een enkele keer onderweg op ski’s een bergtop.


Programma

Dag 1 - heenvlucht naar Arvidsjaur (via Stockholm). Overnachting hotel in Arvidsjaur (eventueel ’s avonds bus naar Ammarnas en een hotel in Ammarnas).

Dag 2 Ammarnäs – Aigert 8 km / 3 uur

Taxi naar Ammarnas en vertrek skitocht om 12 uur; naar de hut Aigertstugan (STF; 30 bedden, self-service, shop), met een grote moderne sauna.

Dag 3 Aigert –Serve Fjällstuga 19 km, 5-6 uur

Een lange etappe voert over de hoge fjell naar Servestugan (STF, 26 bedden, self-service, shop).

Dag 4 Serve-  Tärnasjö Fjällstuga 14 km / 5 uur
Over hoge bergplateaus met meertjes skien we via een kortere of langere route naar de Tärnasjöstugan  (STF; 26 bedden, self-service, shop); de hut heeft een kleine sauna, die we zelf opstoken.

Dag 5 Tärnasjö – Syter Fjällstuga 14 km / 4-5 uur

Door berkenbosjes en over het bevroren bergmeer Tärnasjö naar de hutten van Syterstuga  (STF; 30 bedden, self-service, shop).

Dag 6 Syter – Viterskalet Fjällstuga 12 km / 4 – 5 uur

Tussen hoge bergen door, langs de voet van de Norra Storfjället (1768 m) naar Viterskalstugan  (STF; 24 bedden, self-service), met een winkeltje en ’s winters een klein café, dat koffie met wafels serveert.

Dag 7 – Een afsluitende etappe voert naar het stadje Hemavan aan het zuidelijk eind van de Kungsleden. Overnachting Hemavan Fjallcenter (op loopafstand van het vliegveld).

Dag 8 – terugvlucht Hemavan – Stockholm - NL


Kaartje van de route


Toerlanglauftrekking Kungsleden-Zuid, Zweeds Lapland

datum:  maart 2017

aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 10

richtprijs  € 1000,-  


De reissom is inclusief:

De reissom is exclusief