Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Zeekajaktocht langs de Scherenkust van Bohuslän, Zweden

7-daagse groepsreis - beginnende en gevorderde zeekajakkers   - reis op aanvraag voor groep vanaf 5 personen -

Bohuslän

Een week lang peddelen we langs de scherenkust van Bohuslän in Zuid-Zweden, tussen Strömstad en Hamburgsund, vlak onder de grens met Noorwegen. Bohuslän heet de Zweedse westkust (ten noorden van Göteborg) die grenst aan het Skagerrak. De kust wordt afgeschermd door een parelketting van rotseilandjes en scheren. Hierdoor kunnen we telkens kiezen of we buiten- of binnenlangs de eilanden varen. Achterlangs beboste hoge eilanden, of buitenom piepkleine kale rotseilandjes over open zee. Onderweg kamperen we meestal wild op een van de ontelbare eilandjes. We zien er veel planten en dieren, onder andere de nationale bloem van Bohuslän, de wilde kamperfoelie, en de nationale vogel, de scholekster. En we zien zeehonden in het natuurreservaat Väderöarna of het nationale park Kosterhavet. Onderweg maken we regelmatig in een van de kleurrijke jachthaventjes of vissersdorpen een koffiestop. Deze tocht wordt gevaren in de 2e helft van augustus, als de meeste vakantiegangers met hun bootjes en jachten het gebied verlaten hebben. We hebben de kampeerplekjes op de onbewoonde eilandjes meestal voor ons zelf en de zee is dan op zijn warmst.


Steekwoorden: granieteilandjes - puur natuur - wild kamperen - vissersdorpjes - Väderöarna - Kosterhavets NP


Soort reis / trektocht

De zeekajaktrektocht start op een camping in de buurt van Strömstad (vlakbij de Noorse grens) en een 8-vormige lus maakt naar het zuiden en weer terug. De vaarroute is 125 tot 150 km lang en zal vooral afhangen van het weer en de windrichting. We varen dagafstanden van gemiddeld 20-25 km. Er blijft regelmatig tijd over voor een korte wandeling of om een leuk stadje te bezoeken. We kamperen onderweg 2 keer op dezelfde plek (in de Väderöarna of het nationale park Koster, zodat je daar naar keuze een kajak-dagtocht kan maken of desgewenst een rustdag/wandeling). Halverwege de tocht overnachten we nog een keer op een camping (of bij een hotel waar we kunnen douchen), verder maken we gebruik van het Zweedse allemansrecht, dat ons toestaat wild te kamperen op de onbewoonde eilandjes, op schitterende plekjes, met uitzicht op de ondergaande zon.


programma

Het programma is onder voorbehoud en kan afhankelijk van het weer eenvoudig worden aangepast.


Heenreis en aankomst op de camping in de buurt van Strömstad. Overnachting op de camping is inbegrepen in de reis.


Dag 1 Rossö - Kalvön

Start van de trektocht. Langs mooie beboste baaien achter langs het eiland Reso naar het zuiden; overnachting op een onbewoond eiland bij het Kalvön natuurreservaat.


Dag 2 – Kalvön - Fjällbacka

Langs de kust naar Grebbestad en verder naar Porstholmen, een eiland met schitterende kampeerveldjes, vlakbij het gezellige Fjällbacka, waar we ’s avonds naar toe varen om iets te gaan eten of drinken.


Dag 3 – Fjällbacka - Väderöarna

Via open water van 7 km varen we naar het natuurreservaat van de Väderöarna (“weereilanden”), de verst uit de kust gelegen eilandengroep van Bohüslän met rode granietrotsen, vuurtoreneiland en heel veel zeehonden. We kamperen bij een traditioneel vissershaventje met jachthaven en restaurant (douchegelegenheid). Deze route is afhankelijk van het weer; bij te veel wind varen we verder langs de kust naar het zuiden.


Dag 4 - Väderöarna – Grebbestad

Vanaf de Väderöarna varen we terug naar het vaste land in noordelijke richting. Overnachting op een onbewoond eiland ter hoogte van Grebbestad.


Dag 5 – Grebbestad – Kosterarchipel

Via de groene, autovrije eilanden Lindö en Kalvö varen we naar de bekende Kosterarchipel, een nationaal park van ondiep water rond de Kostereilanden. We kamperen op het zuidelijke Kostereiland Ramsökalven.


Dag 6 – verkenning van de Kosterarchipel

Verkenning van Nord-Koster en Syd-Koster; of een wandeling op een van de eilanden. ‘

Dag 7 - We kajakken terug naar Rossö, waar we onze tocht eindigen op de camping en ‘s avonds genieten van een slotdiner.


REISVOORWAARDEN

datum  op aanvraag

aantal deelnemers minimaal 5 maximaal 12


begeleiding: deze reis wordt georganiseerd en begeleid door Henk Filippo.

niveau en eisen

Deze kajakreis is bedoeld voor zeevaarders die weinig ervaring op zee hebben, maar die toch graag een week willen varen langs prachtige kusten en eilanden. De eerste dagen wordt veel instructie gegeven en gedurende deze week wordt indien nodig gewerkt aan de verbetering van je kajakvaardigheden. Maar op de eerste plaats gaat het om een week lekker varen, in een prachtig en niet al te moeilijk gebied. Afhankelijk van het weer en de vaardigheden van de deelnemers kan telkens de route worden aangepast (buitenom over open zee, of beschut achter eilanden langs).

De tocht is geschikt voor beginnende (B) en gevorderde (G) zeekajakkers, in het bezit van een eigen zeekajak en uitrusting. Van de deelnemers wordt enige ervaring op groot water verwacht, en een goede vaarconditie. Het bezit van het diploma "Zeevaardigheid" is niet noodzakelijk, maar zeevaarders met dit diploma kunnen uiteraard ook mee met deze reis.


Voorbespreking en kennismakingstocht in Nederland

Voorafgaand aan deze reis wordt in het voorjaar in Zeeland een kennismakingstocht op zee georganiseerd, waarbij ook wordt gekeken naar de kajaktechnieken van de deelnemers. Ook worden dan reddingstechnieken geoefend. Deze kennismakingstocht is verplicht voor alle deelnemers zonder het diploma ZV.

kanohuur mogelijk?
Wie geen eigen kajak heeft of er liever een huurt kan (op aanvraag) in Orust een goede zeekajak huren

Prijs: € 400,-  

De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Kaartje met de route

fotoverslag van deze reis uit 2014