Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Zeekajaktocht Stavanger-Lysefjord, Noorwegen  

10 vaardagen, niveau: ervaren zeekajakkers/zeevaardigheid (ZV)

Deze reis is onder voorbehoud en gaat alleen door bij voldoende belangstelling; datum in overleg!

Tien dagen kajakken door de Noorse fjordenprovincie Rogaland, van diepe fjorden tot eilandjes ver op zee. De tocht start in Stavanger, een boeiende stad met een ultramodern oliemuseum en een gezellige binnenstad. Hier begint onze kajaktocht door een veelzijdig gebied. We kajakken door de sterk vertakte Boknafjord, waarvan de zijarm Lysefjord de spectaculairste is. We peddelen onder langs de beroemde ‘preekstoel’, een gigantische zuil van rots, 600 m loodrecht boven de fjord. Aan de noordkant van de Boknafjord varen we door een archipel van eilandjes en schiereilanden naar de stad Haugesund.


Uniek aan deze reis: Lange trektocht – fjorden en eilanden - Lysefjord en Preekstoelrots - eidereenden - bruinvissen - vissershaventjes – wild kamperen – goed bereikbaar met de ferry Hirtshals-Stavanger


Soort reis

De tocht vanuit Stavanger is een echt zeekajakavontuur langs de Noorse westkust. Ongeveer 200 km kajakken door indrukwekkende fjorden, langs eilanden, vuurtorens, historische vissershaventjes en ruige kusten. “Noorwegen dichtbij”, omdat we vanaf Hirtshals in Denemarken de ferry nemen naar Stavanger en na aankomst direct kunnen gaan varen. We eindigen in Haugesund en stappen daar op de hurtigbåt (snelferry) terug naar Stavanger, handig en praktisch!

In 10 vaardagen leggen we 200 km af. De precieze route hangt af van het weer en de windrichting. Het eerste deel varen we naar en door de Lysefjord; daarna hebben we de keus uit een westelijke route over open zee langs de buitenkant van de eilanden tot Haugesund, of we varen meer beschut en maken een lus door de weidse Boknafjord.

We varen dagafstanden van 20 a 25 km. Er is tijd ingepland voor een wandeling naar de Preekstoelrots en af en toe om een leuk vissersplaatsje of museum te bezoeken (zoals het interessante Vikingmuseum in Avaldsnes). Onderweg staan we 2 of 3 keer op een camping. We maken verder gebruik van het Noorse allemansrecht, dat toestaat wild te kamperen op onbewoonde eilandjes. Vaak op schitterende plekjes.

Henk Filippo is auteur van de Elmar Wereldwijzer Noorwegen en bezocht enkele keren het gebied. Henk weet onderweg veel te vertellen over de haventjes, dorpen, steden, musea en historische plaatsen.


programma

Het programma is onder voorbehoud en kan afhankelijk van de weersomstandigheden worden aangepast.

heenreis op eigen gelegenheid

’s Avonds 21.00 uur vanaf Hirtshals in Denemarken met de ferry (Fjordline) naar Stavanger; aankomst volgende ochtend 07.00 uur.


Dag 1 – Stavanger – Forsand

Vanaf Tavanger (aankomst ferry) rijden we naar Stavanger, waar we beginnen met de kajaktocht. Langs de eilanden buiten Stavanger varen we richting Forsand, aan de ingang van de Lysefjord.

Dag 2 – Forsand – Lysejord

We beginnen met de tocht door de imposante Lysefjord, onder langs de beroemde Preekstoel, een loodrechte rots ca 700 m boven het water. We kamperen wild op een klein plekje aan de oevers van de Lysefjord.

Dag 3 –  Lysejord

We varen nog 25 km door de smalle lange Lysefjord naar het eind en passeren de 1000 m hoge rotswanden van Kjerag, waar basejumpers vanaf springen. ’s Avonds overnachting op de camping van Lysefjord.

Dag 4 – Forsand  – Jorpeland

’s Ochtends vroeg met de ferry terug naar Forsand, dan varen we een korte etappe naar Jorpeland, waar we per taxibusje naar de Preekstoelhut worden gebracht voor de wandeling naar de Preekstoelrots (5 uur). ’s Middags varen we een klein stukje verder naar een mooie kampeerplek.

Dag 5 – Jorpeland – Utstein

We vervolgen onze kanotrip door de Høgsfjord naar de eilandjes buiten Stavanger. Via Amøy, Sokn en Mosterøy - via het Utstein klooster, het enige middeleeuwse klooster van Noorwegen. We kamperen op het onbewoonde Nordre Lamholmen.

Dag 6 –  Fjøløy – Kvitsöy

Via en het vuurtorentje Fjøløy fyr steken we de fjord over naar de eilandengroep van Kvitsöy, met ontelbare scheren en een klein authentiek vissersdorp. Overnachting op Kvitsöy.

Dag 7 – Kvitsöy - Sandve

We steken de brede Boknafjord over naar Skudeneshavn, een goed bewaard 19e-eeuwse vissershaven. Na een bezoek aan het stadje varen we rond het vuurtoreneiland Geitungen, waar we alleen aan land kunnen bij kalme zee. Daarna varen we verder en kamperen wild aan een schitterend zandstrand in de baai van Sandve.

Dag 8 – Sandve – Akrehamn

Afhankelijk van het weer varen we langs de westkust van Karmøy langs baaien met zandstranden naar een kleine kampeerplek bij Akrehamn. Bij goed weer varen we naar Utsira, een afgelegen eiland, de kleinste gemeente van Noorwegen. We maken kans om papegaaiduikers te zien.
Dag 9 – Akrehamn – Haugesund

Via een korte overdraging bij Kopervik volgen we verder de historische scheepvaartroute ‘Nordvegen’, uit de tijd van de Vikingen. Na een stop bij het Nordvegen History Center, een museum over de Vikinggeschiedenis varen we naar Haugesund, de hoofdstad van Sunnhordland. Overnachting op de camping bij Haugesund.

Dag 10 –  ’s ochtends met de Hurtigbat terug van Haugesund naar Stavanger, waar we tijd hebben voor een bezoek aan Stavanger. Slotdiner in Stavanger en ’s avonds laat met de ferry terug naar Hirtshals. De volgende dag aankomst in Hirtshals (Denemarken) en verdere terugreis per eigen auto.


ALGEMENE REISVOORWAARDEN - zeekajaktocht Stavanger-Lysefjord


Datum: op aanvraag/eind juli - begin augustus

Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 12

Begeleiding: de reis wordt begeleid door Henk Filippo. Bij meer dan 7 deelnemers gaat een 2e zeekajak-instructeur mee.

Prijs  € 500,-  

De reissom is inclusief:

Overige kosten deelnemers:


rustdagen mogelijk?

Wie niet mee gaat op de wandeling naar de Preekstoelrots kan die dag een halve rustdag nemen in Jorpeland.


niveau en eisen
De tocht is bedoeld voor gevorderde zeekajakkers, van het niveau zeevaardigheid, in het bezit van een eigen zeekajak (of huurkajak, zie onder) en uitrusting. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze het diploma zeevaardigheid bezitten of anderszins kunnen aantonen over de juiste vaarconditie en vaardigheden te beschikken. Een goede vaarconditie is noodzakelijk. De uitrusting is conform de eisen voor Zeevaardigheid (zie: reisvoorwaarden).


kanohuur mogelijk?
Wie geen eigen kajak heeft of er liever een huurt kan (op aanvraag) in Stavanger een zeekajak huren

Geef je belangstelling aan voor deze reis

Lees ook de Reisvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden