Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Combireis (langlaufen en sneeuwschoenwandelen) Bregenzerwald, OostenrijkBregenzerwald

Het Bregenzerwald in de regio Vorarlberg is het eerste voorgebergte van de Alpen ten oosten van de Bodensee. Beboste heuvels liggen aan de voet van hoge bergen. Naast ‘wald’ zijn er veel bergweiden, waar ‘s zomers koeien grazen en die in de winter prachtige decors vormen voor skitochten en sneeuwschoenwandelingen. Met langgerekte bergdalen, hoogvlaktes en bergtoppen tot 2000 meter hoogte, vormt het een uitgestrekt en sneeuwzeker gebied met een uitgebreid netwerk aan loipes, winterwandelroutes en skiroutes. Zeer geschikt voor zowel loipe-langlaufen, back country langlaufen en sneeuwschoenwandelen. Deze reis vindt plaats vanuit Sibratsgfäll, een dorp met 400 inwoners aan het eind van een hoog gelegen bergdal. We maken dagtochten direct vanuit Sibratsgfäll, maar ook in de nabijgelegen dalen van Hittisau, Hochhädrich, Schwarzenberg of Balderschwang.


Langlaufen of sneeuwschoenwandelen?
Samen met collega Frederike Bloemers, gediplomeerd Accompagnatrice en Montagne (bergwandelgids), organiseer ik deze combinatiereis van sneeuwschoenwandelen en langlaufen. Handig bijvoorbeeld voor stellen, waarvan de een liever langlauft en de ander liever sneeuwschoenwandelt. Dan kunnen jullie nu beiden mee met deze reis!

Voor deze combireis kies je van te voren je hoofdactiviteit: langlaufen of sneeuwschoenwandelen. Een enkele keer kan worden overgestapt naar de andere activiteit en één dag in deze week wordt een gezamenlijke sneeuwschoenwandeling gemaakt met de hele groep.


Zwaarte & benodigde conditie

De langlauftochten

De reis is geschikt voor beginnende en ervaren toerlanglaufers: je beheerst de langlauftechnieken in de loipe en hebt enige ervaring in het maken van tochten buiten de loipe (back country) en je bezit een goede conditie. Meer ervaren back countrylanglaufers kunnen uiteraard ook mee.

De langlauftochten vormen een mix van loipe-langlaufen (vooral de eerste dagen) en back country tochten over bospaden en bergweiden en door ongespoord terrein. De deelnemers die meedoen aan het langlaufprogramma nemen zelf back country ski’s mee (bij voorkeur niet al te brede toerlanglaufski’s, die ook in de loipe passen). Wie wil kan voor de loipe-tochten ook nog klassieke loipe-langlaufski’s meenemen, maar noodzakelijk is dat niet.


De sneeuwschoenwandelingen

Deelnemers die meedoen aan het sneeuwschoenwandelprogramma dienen een goede conditie te hebben en hoeven geen eerdere ervaring te hebben in het lopen met sneeuwschoenen (het is even wennen, maar dan loop je er zo op weg). Je kunt gratis gebruik maken van de sneeuwschoenen en stokken van het hotel, of je eigen sneeuwschoenen/stokken meenemen. Dagelijks worden er tochten gemaakt in heuvelachtig terrein met bossen, velden en enkele steilere hellingen boven de boomgrens. Hoogteverschillen variëren tussen 200 en 700 meter.  


Accommodatie

Overnacht wordt in een comfortabel hotel in Sibratsgfäll op tweepersoonskamers, op basis van halfpension. Er staat iedere ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet voor ons klaar en ‘s avonds een diner met 4-gangen keuzemenu (aan het ontbijt kan telkens een lunchpakket worden gemaakt). Als gast kunnen we gratis gebruik maken van de wellnessfaciliteiten (sauna, stoombad, hot pool). Drankjes zijn voor eigen rekening, evenals een eventuele lunch onderweg.


Sneeuwsituatie

Het Bregenzerwald staat bekend om zijn sneeuwzekerheid. Vanwege de noordelijke ligging aan de voet van de Vorarlberger Alpen vangt het gebied als eerste de sneeuw uit het noorden op. In ‘normale’ winters ligt er voldoende sneeuw in de hooggegelegen valleien en op de bergplateaus. Sibratsgfäll ligt op 929 m hoogte en is een van de hoogste dorpen van het Bregenzerwald. Direct rond het dorp starten mooie langlaufloipes en wandelroutes. Ondanks de sneeuwzekere ligging kan het voorkomen dat er onvoldoende sneeuw ligt om alle tochten op ski’s/sneeuwschoenen af te leggen. In dat geval wordt de reis wandelend afgelegd (al of niet met sneeuwschoenen). Ook bij weinig sneeuw gaat de reis in ieder geval door!

In het geval van zeer veel sneeuw en verhoogd lawinegevaar kan er vlak voor de reis door de leiding worden besloten dat er een lawine-uitrustig mee gaat (pieps, sondes en scheppen); de extra kosten van deze uitrusting komen dan voor rekening van de deelnemers.


Programma

Er is een langlaufprogramma en een sneeuwschoenwandelprogramma; dag 5 is voor beide groepen gelijk.
Het programma voor de sneeuwschoenwandelingen is nog in voorbereiding. Afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden en de wensen van de deelnemers kan het programma eenvoudig worden aangepast.


A - Langlaufprogramma

zondag 23 januari – Heenreis op eigen gelegenheid (per auto/trein), aankomst, diner en overnachting hotel in Sibratsgfäll.

ma 24 jan. – Tocht 1: Schönenbachloipe - ca 20 km

Mooie gemakkelijke tocht om in te skiën, direct vanuit het dorp, langs de bergbeek Subersach naar het bergdorp Schönenbach. We volgen op de heenweg de ca. 8 km lange Schönenbachloipe door het smalle bergdal naar de in een mooie bergkom gelegen nederzetting Schönenbach. Onderweg is er gelegenheid voor instructie in de langlauftechnieken. Vlak voor het dorp verlaten we de loipe en volgen nog een stuk de Subersach stroomopwaarts. Na een pauze in Gasthaus Egender keren we back country langs de andere kant van de bergbeek weer terug.

Di 25 jan. – Tocht 2: Loipe- en back countrytocht Hochhäderich - ca 15 km

We rijden naar het hooggelegen skigebied van Hochhäderich ten noorden van Hittisau op de grens met Duitsland en beginnen op de mooie langlaufloipe op de hoogvlakte van Hörmoos. Na ca. 6 km loipe en een stop in het Alpengasthof Hochwies verlaten we de loipes en klimmen met vellen omhoog naar de langgerekte bergkam van de Fluh (1391 m) en de Kojen (1300 m). Vanaf de Kojenstein, het eind van de 3 km lange kam, dalen we weer af naar het startpunt bij Hochhäderich.

Wo 26 jan. – Tocht 3: back countrytocht Rehenbergvorsasz - circa 15 km; 500 m stijgen en dalen

Prachtige back countrytocht door de alpenweiden en bossen rond Schetteregg en de alphutjes van Rehenbergvorsasz, een stil en heuvelachtig gebied onderaan het bergmassief van de Winterstaude. Direct vanuit het dorpje Sibratsgfäll dalen we af naar de bergbeek Sübersach en klimmen aan de overkant door de bossen en bergweiden naar de Obere Falzalpe op 1300 meter. We volgen bospaden en trekken ons eigen spoor door het stille besneeuwde landschap.

Do 27 jan. – Tocht 4: sneeuwschoenwandeltocht naar de Renkknie (1411 m)10-15 km; 400-600 m stijgen en dalen

Zie sneeuwschoentochten.

Vr 28 jan. – Tocht 5: Bolgenach – Leiterberg 1597 m – ca 15 km, 500 m stijgen en dalen

Vandaag maken we een lange back countrytocht vanuit Bolgenach door een stil bergdal op de grens met Duitsland. We klimmen tot de Leiterberg op de waterscheiding tussen Vorarlberg en de Allgäu. Na een pauze dalen we het dal weer af naar Bolgenach.

Za 29 jan. – Tocht 6: rondtour Burstkopf - Balderschwang, ca 25 km

We klimmen als afsluitingstour met vellen onder de ski’s rond de Burstkopf naar de sfeervolle Burglhütte. We dalen af over de ‘sledge run’ en over makkelijke skipistes naar het Duitse Balderschwang. Over de mooie ‘Grenslandloipe’ keren we onderlangs terug naar Sibratsgfäll.

Zondag 30 jan. – Na het ontbijt, eind van het programma en terugreis.


B - Programma met sneeuwschoenwandelingen (in voorbereiding)

Tochten 1,2,5 en 6 nog in voorbereiding

Tocht 3 – Rehenbergvorsasz - circa 15 km; 500 m stijgen en dalen

Prachtige wandeling door de alpenweiden en bossen rond Schetteregg en de alphutjes van Rehenbergvorsasz, een stil en heuvelachtig gebied onderaan het bergmassief van de Winterstaude. Direct vanuit het dorpje Sibratsgfäll dalen we af naar de bergbeek Sübersach en klimmen aan de overkant door de bossen en bergweiden naar de Obere Falzalpe op 1300 meter. We volgen bospaden en trekken ons eigen spoor door het stille besneeuwde landschap.

Tocht 4 – sneeuwschoenwandeltocht naar de Renkknie (1411 m)10-15 km; 600 m stijgen en dalen

Op sneeuwschoenen klimmen we met de hele groep naar de Renkknie op 1411 m hoogte, de ‘huisberg’ van Sibratsgfäll, een geweldig uitzichtpunt. Met sneeuwschoenen zijn de klim en de vrij steile afdaling gemakkelijker dan op langlaufski’s. Als we de smaak te pakken hebben gekregen kunnen we nog over de bergkam verder naar de Feuerstatterkopf. Over besneeuwde bergweggetjes dalen we weer af naar Sibratsgfäll.


Combireis Bregenzerwald, Oostenrijk


Datum: zondag 23 t/m 30 januari 2022              

Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12, plus 2 Nederlandse reisleiders

Prijs: voorlopige prijs € 950,-                         


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Lees verder goed de Reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.