Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Back country langlauftrekking Franse/Zwitserse Jura - zo. 30 januari t/m  zo. 6 februari 2022


Franse en Zwitserse Jura

Op back country ski’s door de Franse en Zwitserse Jura, een van de mooiste langlaufgebieden van Europa. Met langgerekte bergkammen, hoogvlaktes en bergtoppen tot 1700 m hoogte, vormt het een uitgestrekt en sneeuwzeker gebied. We maken een een 6-daagse lus over de ‘balcons du Jura’, uitzichtbergen op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Tijdens deze week beklimmen we op langlaufski’s de Mont d’Or en de Mont Tendre (1680 m), de hoogste toppen in het gebied. Met geluk hebben we schitterend uitzicht over het Meer van Geneve en de achtergelegen Alpen.

Deze reis op back country ski’s volgt stukjes van het uitgestrekte loipenetten van de GTJ, de Grande Traversee du Jura en de TJS, de Traversée du Jura Suisse (de Zwitserse variant). Maar vaker trekken we ons eigen spoor dwars door velden en bossen.

De reis begint en eindigt in Vallorbe, dat is te bereiken met de TGV vanuit Parijs!

Bekijk het reisverslag van de tochten van 2012, 2015, 2017 en 2019.  


Zwaarte & benodigde conditie

De reis is geschikt voor ervaren toerlanglaufers, die ervaring hebben in het maken van tochten buiten de loipe, in Frankrijk “randonnée nordique” genoemd. Je beheerst de langlauftechnieken en hebt een goede conditie. Het terrein is heuvelachtig en varieert van bossen, velden, en enkele steilere hellingen boven de boomgrens. Af en toe maken we gebruik van de getrokken loipes, maar vaker trekken we ons eigen spoor. Hoogteverschillen variëren tussen 300 en 600 meter. Bagage wordt  gedeeltelijk (op twee dagen na) voor ons vervoerd, zodat we met een lichte dagrugzak kunnen skiën. Twee maal overnachten we bij een afgelegen en eenvoudige berghut, die niet over de weg bereikbaar is en waarbij we in onze rugzak wat extra meenemen, zoals een warme slaapzak en een hoofdlampje. Eenmaal overnachten we daarbij in een Mongoolse Yourt die buiten de hut staat opgesteld. Een goede conditie is vereist vanwege de soms grote afstanden en pittige stijgingen en afdalingen.


Accommodaties / bijzondere overnachtingen!

Overnacht wordt in zeer diverse accommodaties, van groepsherberg, sfeervolle Gites d’etappe, primitieve berghut tot Yurt (tent). Twee maal overnachten we bij een afgelegen en eenvoudige berghut, die niet over de weg bereikbaar is en waarbij we in onze rugzak wat extra meenemen, zoals een warme slaapzak en een hoofdlampje. Een van die berghutten heeft buiten enkele Mongoolse  Yurts opgesteld (meerpersoons tent met matrassen en een houtkachel in het midden; zelf slaapzak meenemen). In de pensions en gites verblijven we in ‘dortoirs’, meerpersoons kamers/slaapzalen met gezamenlijk sanitair.

Alle overnachtingen zijn op basis van halfpension (ontbijt plus avondmaaltijd). Drankjes zijn voor eigen rekening. De deelnemers zorgen zelf voor de lunch onderweg. Vaak kan worden geluncht in een restaurant.


Sneeuwsituatie

In de Jura worden regelmatig de laagste temperaturen gemeten van Frankrijk en Zwitserland; het wordt daarom ook wel “het Siberië van Europa” genoemd. Vanaf Kerst tot begin maart ligt er doorgaans voldoende sneeuw op de plateaus boven 1000 m hoogte. Bij  onvoldoende sneeuw om de tocht op ski’s te kunnen maken, wordt de reis gemaakt als (sneeuwschoen)wandelreis.


Algemene reisvoorwaarden – Back country trekking Haut-Jura

Datum                       zondag 30 januari t/m 6 februari 2022

Aantal  deelnemers   minimaal 6, maximaal 12

(Voorlopige) prijs      €  950,-


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Programma

dag 1: zondag 30 januari
heenreis (per eigen auto of trein)

Aankomst Vallorbe; overnachting in een pension in Vallorbe (op loopafstand van het station).

dag 2: maandag 31 januari
Vallorbe – Mont d’Or (1443 m) – Petite Echelle, afstand ca 18 km, ca. 600 m stijgen en dalen

Direct vanuit Vallorbe klimmen we steil omhoog over paden en door bergweiden naar de Mont d’Or, een uitzichtberg op de grens Frankrijk/Zwitserland. Een mooie afdaling over hooggelegen bergweiden brengt ons naar een afgelegen berghut, waar we overnachten in traditionele Yurts (Mongoolse tenten).

dag 3: dinsdag 1 februari
Petite Echelle – Chez Liadet, afstand ca. 20 km

We trekken door een stil heuvellandschap door velden en door imposante naaldbossen vanuit naar een boerderij bij het dorpje Mouthe. Een prachtige tocht, waarbij we onderweg vrijwel niemand tegenkomen.

dag 4: woensdag 2 februari
Chez Liadet – Le Gèque v.v., afstand 15-20 km

Vandaag staat een dagtocht op het programma: via loipes en deels back country klimmen we door het uitgestrekte fôret de Risoux klimmen we naar de bergboerderij Le Gèque, waar we op het laatste moment weids uitzicht krijgen. Via loipes keren we met een ruime lus terug. Overnachting Chez Liadet.

dag 5: donderdag 3 februari
Chez Liadet – Chapelle des Bois, afstand 25 km

Via bospaden en loipes stijgen en dalen we naar Chapelle des Bois, langlaufcentrum in het hart van de Jura en klimmen daarna in het bos omhoog naar een afgelegen berghut, waar we overnachten.

dag 6: vrijdag 4 februari
Chapelle des Bois – Col du Marchairuz, afstand 23 km, ca 400 m stijgen en dalen

Vandaag dalen we eerst af over de loipes naar Bois d’Amont en stijgen dan door stille bossen en velden richting Zwitserland en naar het hoog gelegen hotel op de Col de Marchairuz.

dag 7: zaterdag 5 februari
Col du Marchairuz – Mont Tendre; ca 20-25 km, 400 m stijgen, 600 m dalen

We skiën naar het letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van deze week: de Mont Tendre (1680 m), met uitzicht op het Meer van Geneve en de Mont-Blanc. Een lange mooie afdaling, brengt ons naar L’Abbaye aan het Lac de Joux; het laatste stuk trein terug naar Vallorbe. Overnachting in Vallorbe.

dag 8: zondag 6 februari

Na het ontbijt, eind van het programma. Terugreis per auto of trein.


Lees verder goed de Reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.

Aanmelding en boeking