Reisgidsen van Henk Filippo


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Trektochten in Patagonië en Vuurland


De auteur, Henk Filippo, trok in 1989 voor het eerst naar Patagonië en was meteen 'verkocht' aan deze ruige uithoek van de wereld. Hij ontdekte te voet de wildernis van de Patagonische Andes en Vuurland, een van de laatste echt afgelegen gebieden ter wereld. Vele malen keerde hij er terug om trektochten te maken, vulkanen te beklimmen en voor een skitraverse van de Patagonische IJskap. Zijn ervaringen heeft hij verwerkt in deze gids, waarvan alle tochten door hem zelf en vrienden zijn gelopen.

23 wandelingen en trektochten door de mooiste landschappen van Patagonië en Vuurland.

Pers “Henk Filippo verrichtte baanbrekend werk bij het ontsluiten van het gebied voor wandelaars en klimmers” [Klaas Jan Hoeve].


Patagonia en Tierra del Fuego zijn magische namen, die al eeuwenlang ontdekkingsreizigers, klimmers en reizigers aantrekken naar deze verre streken aan het einde van de wereld. Het is een gebied dat met zijn gematigde en koude klimaten totaal afwijkt van de rest van Zuid-Amerika, en qua landschap meer lijkt op Alaska of Nieuw-Zeeland. Vier vijfde van dit enorme gebied behoort tot Argentinië, en bestaat uit eindeloze pampa’s met aan de horizon de spitse toppen van het Andesgebergte. De smalle strook Chili aan de westkant is een aaneenschakeling van regenwoud, fjorden en vulkanen. Pioniersstadjes met een bonte mengeling van moderne Argentijnen en Chilenen, traditionele gauchos te paard en immigranten uit alle hoeken van de aarde zorgen voor een heel eigen Zuid-Amerikaanse sfeer.

“In 1989 werd ik voor het eerst aangetrokken door dit magische Patagonië. Ik zwierf rond in het Merengebied, beklom in mijn eentje de vulkanen Lanín en Casablanca, maakte trektochten langs de Fitz-Roy en Cerro Torre. Destijds was de Carretera Austral nog in aanleg, stonden er nog geen hutten in Torres del Paine, en moest je er nog rivieren doorwaden. Sinds die tijd ben ik vijf keer enkele maanden naar deze uithoek van de wereld getrokken, om nieuwe paden te ontdekken, groepen rond te leiden of een ski-oversteek over de Patagonische ijskap te maken. Telkens verbaasde ik me erover hoe snel de veranderingen plaatsvonden en was ik bang dat de rust en het avontuur zouden verdwijnen. Maar het tegendeel blijkt waar: met elke nieuwe weg, met elk nieuw nationaal park ontstaan nieuwe paden, nieuwe mogelijkheden en nieuwe dromen.
Nu, zestien jaar na mijn eerste bezoek, is mijn verlanglijstje met tochten die ik nog zou willen maken, nog nooit zo groot geweest. Het blijft een ‘droombestemming’ voor avonturiers! De populariteit van Patagonië en Vuurland is de laatste jaren toegenomen, en niet zonder reden. In de wildernisgebieden worden steeds meer paden, hutten en kampeerplaatsen aangelegd. De ontwikkeling van nieuwe nationale parken en de openlegging ervan voor toeristen gaat in een steeds hoger tempo, en vooral in Centraal-Patagonië worden ieder jaar nieuwe trails aangelegd. Dat is maar goed ook, want in de populairste parken zoals Torresdel Paine en Los Glaciares (Fitz-Roy) is het toerisme ‘booming’. Daarentegen kan de wat avontuurlijker ingestelde bezoeker nog dagenlang dwalen door andere, weinig bezochte wildernisgebieden zonder een mens tegen te komen, en diep doordringen in de wereld van legendarische bergen en vulkanen, oerbossen, en ijskappen.”


Let op: het boek is uitverkocht en niet meer te bestellen