Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved
Veel Nederlanders vestigen zich de laatste jaren in Noorwegen. In de 17e eeuw was dat omgekeerd, toen vele Noren naar Nederland emigreerden. Noorwegen is nu zeer welvarend, maar kent ook een enorme natuur, rust en wijdheid. De landschappelijke diversiteit is ongekend: diepe fjorden, woeste bergen, ijzige hoogvlakten, honderden watervallen, machtige gletsjers, nauwe valleien, oneindige taiga’s, woeste toendra’s en onvoorspelbare scherenkusten. Urenlang in de auto, te voet of op de fiets zonder iemand tegen te komen. De Noorse cultuurhistorie is niet grotesk, maar klein, fijn en knus. Oslo is innovatief, Bergen conservatief en Trondheim creatief. Van de Zuidkaap (Kap Lindesnes) tot aan de 2500 km noordelijker gelegen Noordkaap is Noorwegen één en al verrassing en overweldigende natuur. Daarom komen Nederlanders er graag.
De auteurs van deze reisgids, Henk Filippo en Elio Pelzers zijn echte Noorwegenliefhebbers en hebben in deze gids voor u de mooiste reisroutes, steden en natuurbestemmingen geselecteerd. In het Reishandboek Noorwegen staan onder meer 26 wandeltips beschreven
Pers: “Dankzij dit boek kan elke toekomstige Noorwegentoerist goed voorbereid zijn.” Reisboeken.be
Bestel direct bij de auteur een gesigneerd exemplaar
488 pagina's, prijs: € 24,99
ISBN 9789038928876
uitgeverij Elmar
Noorwegen heeft onbeperkte mogelijkheden voor wandelen, klimmen en het maken van meerdaagse trektochten. In de Noorse bergen is een uitgebreid netwerk van wandelpaden en berghutten, maar gemakkelijke paden zoals u in Nederland gewend bent zult u er echter weinig tegenkomen. Door reliëf, rotsige ondergrond, drassige gebieden en dichte bossen vallen de wandelpaden in Noorwegen in de categorie ‘bergpaden’. Wandelen kan men in Noorwegen van juni tot eind september.
De Noorse wandelvereniging Den Norske Turistforing (DNT) werd in 1868 opgericht en groeide uit tot de grootste wandelorganisatie van Noorwegen met 200.000 leden en vele lokale afdelingen.
Kenmerk van de DNT is de rode ‘T’, die u overal in de bergen tegenkomt als markering op rotsen en steenmannen. De DNT zorgt voor de markering van 20.000 km wandelpaden en beheert 460 berghutten verspreid over heel Noorwegen.
Er zijn 3 soorten DNT hutten: bemande hutten (waar voor u wordt gekookt), kleine onbemande hutten met zelfbediening (met levensmiddelenvoorraad) en onbemande hutten zonder voorraden (vooral in Noord-Noorwegen). De DNT en haar zusterclubs hebben in Noord-Noorwegen alleen onbemande hutten (zonder etensvoorraad).
Voor de onbemande hutten heeft men een sleutel (standartnøkkel) nodig die op alle hutten past. Deze sleutel is aan te vragen als lid wordt van de DNT. Het lidmaatschap van de DNT geeft u aanzienlijke korting op overnachtingen in hutten. Als lid ontvangt u uitgebreide informatie over wandelroutes, huttentochten, wandeltips en adviezen, en kunt u zich extra abonneren op het tijdschrift Fjell og Vidde. Het DNT kantoor in Oslo is open voor publiek en de website van de DNT geeft uitgebreide informatie over wandelroutes en hutten. Op de website UT.no kan men detailkaartjes en routes van de belangrijkste berggebieden bekijken.
De ‘Helgelandskyst’ is een ondergewaardeerd gebied en begint pas de laatste jaren meer in trek te raken bij toeristen. Dit gebied in de provincie Nordland tussen Trondheim en Bodø kan zich wat schoonheid betreft meten met de veel bekendere Lofoten en Vesterålen, maar heeft als voordeel dat het er een stuk stiller is.
We weten natuurlijk wel dat de steile en spitse bergen langs de Noorse kust zijn ontstaan door bewegingen van de aardkorst en de eroderende kracht van de gletsjers uit de ijstijden. Maar het is verleidelijk om te geloven wat de Noorse sagen en legenden vertellen over trollen, koningen en prinsessen die bij zonsopkomst versteenden tot de meest fantastische bergen.
Bij de levendige vissershaven Brønnøysund ligt de hoedvormige berg Torghatten met zijn merkwaardige gat. Vele eeuwen een duidelijk herkenningspunt voor schepen die langs de kust varen. De tunnel dwars door de berg is 160 m diep, 35 m hoog en 20 m breed, en is ontstaan door erosie van de zee. Het zou groot genoeg zijn voor een schip om er doorheen te varen, ware het niet dat het zich nu hoog boven zee bevindt.
Volgens de legende is het gat veroorzaakt door de pijl van een trol: “Op een avond zag de trol Hestmannen (de ruiter) vanaf een berg op de Lofoten de knappe Lekamøya en haar zeven zusters baden in zee bij Landego. Vol verlangen joeg hij achter de verleidelijke Lekamøya aan. Samen met haar zusters vluchtte zij naar het zuiden. De zeven zusters hielden het vluchten niet lang vol en stortten zich bij Alstahaug op de grond, maar Lekamøya was Hestmannen te snel af. Toen de trol zich realiseerde dat hij het meisje niet te pakken kon krijgen schoot hij met zijn boog een pijl op haar af. Maar de trollenkoning van Sømna gooide zijn hoed in het pad van de pijl en redde zo het meisje. De pijl doorboorde de hoed, die als berg in zee viel. Juist op dat moment kwam de zon op en versteenden alle trollen: Lekamøya als het eiland Leka, de hoed werd Torghatten, de Zeven Zusters een rij bergen, koning Sømna en Hestmannen als eenzame bergen voor de kust.“
Vanaf de voet van de Torghatten is het een half uur klimmen over een steil pad naar het gat, dat indrukwekkend groot blijkt. Voor ervaren bergwandelaars gaat er vanaf de parkeerplaats ook een pad linksom over de rotsen naar de top van Torghatten, een veel beklommen piek op de Noorse Fjelltrimmen-lijstjes (1,5 uur; kettingen vergemakkelijken de steilste passages). Voor een beschrijving van de klim naar de top zie: www.fjordpeaks.com.
nieuwe, geactualiseerde uitgave
Reishandboek Noord-Scandinavië |
Reishandboek Noorwegen |
Reishandboek Finland |
Wereldwijzer Chili |
Wandelen in Duitsland |
Wandelgids Italiaanse Alpen |
Wandelgids Apennijnen |
Patagonië en Vuurland |