Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Zeekajakreis Maddalena-archipel, Sardinië - di 24 september t/m di 1 oktober 2024


Sardinië – Maddalena archipel

Kajakken langs een van de mooiste rotskusten van Europa! Bizarre roze granietrotsen van de deels onbewoonde Maddalena archipel, een nationaal park tussen Sardinië en Corsica. De Maddalena Archipel beslaat een gebied van 12.000 hectare zee en land. Het heeft ruim 180 kilometer kustlijn en bestaat uit 7 grote en 20 kleine eilandjes. Het hoofdeiland is Isola La Maddalena en daaromheen liggen Caprera, Santo Stefano, Spargi, Budelli, Razzoli en Santa Maria. We zullen de meeste van deze eilanden verkennen, met hun rotsen van roze graniet, inhammen en prachtige beschutte strandjes. Eind september is een ideale tijd voor kajakken rond Sardinië: de zee is nog heerlijk warm voor een duik, het weer is doorgaans prima en er de meeste drukte is voorbij.


smaragdblauw water – grillige rotskusten van graniet en kalk – nationaal park maritiem zee reservaat Maddalena archipel – historische stadjes Maddalena en Bonifacio – campings en wild kamperen


Accommodatie / standplaatsreis met 2 campings

Omdat het een ontspannen kajakreis is en omdat het hele gebied is beschermd als nationaal park, waar wild kamperen is verboden, zullen we op campings overnachten.

Tijdens deze reis maken we korte en lange dagtochten vanaf twee mooie campings: de ene bij het plaatsje Palau en de andere op het Isola Maddalena. Beide liggen direct aan zee. Vanaf de eerste camping bij Palau maken we 2 dagtochten en we rijden voor dagtocht 3 naar Santa Teresa Gallura voor een vaart rondom Capo Testa, een rotskaap van graniet met bizarre vormen.

Na 3 tochten verplaatsen we (met de auto en ferry) naar een camping op de noordwestpunt van Isola Maddalena, ons basiskamp voor de rest van de week. Ook deze camping ligt direct aan zee. We maken hier weer 2 of 3 tochten direct vanaf de camping en rijden 1 of 2 keer naar een ander startpunt voor een dagtocht.


7 dagen kajakken + 1 dag wandelen

We kajakken in totaal 7 dagen en houden 1 wandeldag (bijv. als het te hard waait om te varen). We maken dan een mooie wandeling over het eiland Caprera, waarbij we de uitzichtberg Monte Teialone beklimmen; verder is er tijd voor kortere wandelingen op Isloa Maddalena, Isola Razzoli of Isola Spargi.


Niveau/eisen

Een ontspannen kajakweek met korte en lange dagtochten, geschikt voor beginnende en gevorderde zeekajakkers. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze in grootwaterervaring hebben, maar eventueel nog weinig ervaring op zee hebben. Gedurende de eerste dagen wordt geoefend met reddingen, en verder wordt indien nodig/wenselijk aandacht besteed aan de kajaktechniek. Het is echter geen ‘techniekweek’, maar vooral een week waarin we genieten van het varen en de schitterende kusten en eilanden. De tocht is bedoeld voor kajakkers, die in het bezit zijn van een eigen zeekajak en uitrusting. Een redelijke vaarconditie is noodzakelijk. Het diploma Zeevaardigheid (of vergelijkbare ervaring) is niet noodzakelijk maar deelnemers met dit diploma kunnen uiteraard ook mee.


Organisatie en begeleiding

Deze reis wordt georganiseerd door vaarleider Henk Filippo. Er gaat een tweede begeleider mee (erkend zeekajakinstructeur), zodat er indien gewenst kan worden gesplitst in 2 groepen (korte/lange tocht).


programma

Het programma is onder voorbehoud en kan, afhankelijk van de omstandigheden en de wensen van de deelnemers, worden aangepast.

Heenreis op zondag 22 en maandag 23 sept. (nachtboot maandagavond vanuit Livorno of Genua).


Dag 1 (dinsdag 24 september): naar Cala Corsara en de westkaap van Isola Maddalena, 18 km

‘s Ochtends vroeg aankomst met de ferry in Olbia en per auto naar de camping bij Palau. Om 12 uur start de kajakreis vanaf de camping. We varen een middagtocht naar de Cala Corsara op Isola Spargi, een azuurblauwe baai, een van de mooiste lagunes van de archipel. Op de terugweg doen we de westkaap van Isloa Maddalena aan, waar een kapelletje op de grillige kliffen staat.


Dag 2: zuidkust Isola Caprera en rondje Santo Stefano, ca 20 km

Weer langs prachtige rotskusten varen we naar de zuidwestkust van Isola Caprera, en varen vervolgens rond het Isola Santo Stefano. We maken halverwege een stop bij het grotendeels verlaten dorp Stagnali.


Dag 3: dagtocht Capo Testa, ca 15km
We rijden naar het stadje Santa Teresa Gallura (25 km), waar we starten aan een kajaktocht rondom het schiereiland Capo Testa, een rotskaap van graniet met bizarre en grillige rotspieken en -vormen. Op de terugweg dragen we onze kajaks ca. 100 m over een smalle dam, alvorens we terugvaren naar Santa Teresa.


Dag 4: oostkust/of rondje Caprera, 15 of 30 km

We nemen de ferry naar Isloa Maddalena en rijden naar Isola Caprera, waar we kunnen kiezen uit een kortere tocht langs de zuid- en oostkust van Isola Caprera, of een compleet ‘rondje Caprera’. In beide gevallen varen we langs verlaten klifkusten van graniet met bizarre vormen en azuurblauwe baaien, o.a. die van ‘Tahiti’.


Dag 5: verkenning van de eilanden Razzoli en Santa Maria, 25 km

Afhankelijk van wind en weer varen we rond deze schitterende eilandjes van roze graniet en maken onderweg enkele stops. Op Razzoli bekijken we de vervallen vuurtoren op de 65 m hoge Monte Capello.


Dag 6: wandeling Isola Caprera

We rijden (of nemen de bus) naar Isola Caprera en maken een lange wandeling over de kam van het eiland. We klimmen naar de uitzichtberg Monte Teialone, waar we een mooi overzicht over de eilanden hebben. Geïnteresseerden kunnen onderweg nog een bezoek brengen aan het museum over de vrijheidsstrijder Garibaldi.


Dag 7: Budelli - Spargi, ca 20 km

We steken over naar Budelli, waar we een stop maken bij het beroemde Spiaggia Rosa (roze strand). We mogen het niet bezoeken met onze kajaks, het wordt streng bewaakt door een parkwachter! De roze kleur wordt niet veroorzaakt door het zand, maar door de piepkleine roze skeletjes van zeldzame zeediertjes.


Dag 8 (dinsdag 1 okt.): rondje Maddalena / of  kortere tocht, 15 of 25 km

We maken een lange afsluitende rondtocht van het hoofdeiland Maddalena, of varen een kortere en relaxte lus door de beschutte baai tussen Maddalena en Caprera. ’s Avonds afsluiting van de reis met een slotdiner op de camping.


Woensdag 2 okt.: terugreis (dagboot naar Livorno of nachtboot naar Genua).


Algemene reisvoorwaarden zeekajakreis Sardinië


Datum: dinsdag 24 sept. t/m dinsdag 1 okt. 2024 (exclusief reisdagen)

Aantal deelnemers: minimaal 6 - maximaal 14

Begeleiding: de reis wordt georganiseerd en begeleid door (vaarleider zee) Henk Filippo, bij meer dan 8 deelnemers gaat een
extra zeekajakinstructeur/tochtleider mee.

Prijs: € 475,-


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Info heenreis: auto: zondag 22 en maandag 23 september (Utrecht – Genua ca 1150 km); maandagavond 23 sept. ferry Genua – Olbia (beste tarief met GNV, er zijn ook andere ferry’s mogelijk, o.a. vanaf Livorno). Let op: de ferry is gekozen op maandag i.v.m. Voordelige tarief op die dag; geldt ook voor de terugreis op woensdag.

terugreis: woensdag 2 oktober, avondferry Olbia – Genua; aansluitend terugreis naar Nederland in 1 of 2 dagen.

Er zijn ook andere ferry’s mogelijk, o.a. naar Livorno. Eventueel langer verblijf op de camping mogelijk van enkele dagen (voor of na de kajakweek)

Vliegen en kajak huren: Het is mogelijk om naar Olbia op Sardinië te vliegen en in de buurt van het startpunt op Sardinië een goede zeekajak te huren (kosten ca € 300 per week).


Lees ook de Reisvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden

bekijk de video van deze reis uit 2017

Aanmelden voor deze reis