Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Winteravontuur Urho Kekkonen, Fins Lapland - vr 25 maart t/m zo 3 april 2022


Eind maart, als de dagen weer lengen en de sneeuw zich heeft gezet, maken we een avontuurlijke trekking in Fins Lapland door het nationale park Urho Kekkonen. Een winteravontuur met overnachtingen in wildernis-hutten. Helemaal midden in de natuur. Wandelcentrum Kiilopää, Saariselkä vormt het uitgangspunt van deze tocht.
Het nationale park Urho Kekkonen (UKK) is een uitgestrekt wildernisgebied van toendra, dennenbossen, berken en kale bergen tot 717 m hoogte, en ligt 200 km ten noorden van de poolcirkel in Fins Lapland. In de winter zijn de bomen en rotsblokken door de dikke sneeuwlaag omgetoverd in een sprookjesachtig “winterwonderland”. ’s Avonds maken we kans het betoverende noorderlicht te zien. In april ligt in UKK een dik pak sneeuw en heerst er een droge kou met temperaturen tussen 0 C en -10 C.
Zich voortbewegen op ski’s is de ideale manier om de winterse Lapse natuur te verkennen. De winterroutes zijn in dit wildernisgebied deels gespoord en gemarkeerd, maar we vinden ook deels onze weg met kaart en GPS. Elke dag trekken we zelf ons spoor of volgen we sneeuwscootersporen door de ongerepte bossen en over kale bergkammen. Per 2 a 3 deelnemers gaat 1 pulka mee zodat we niet te veel bagage in onze rugzak hoeven mee te dragen. De tocht heeft een totale afstand van ongeveer 100 km, met dagafstanden van 15 tot 25 km.

Accommodaties: wildernishutten

We overnachten in onbemande wildernishutten, waar we zelf hout hakken, de kachel opstoken en koken. Soms hebben we het comfort van een sauna, die we zelf opstoken. Omdat 1 of 2 hutten te klein zijn nemen we ook tentjes mee (voor het geval er andere mensen aanwezig zijn). Aan het begin en eind van de trektocht overnachten we in een hotel (4-persoons kamers); hier genieten we van de Finse sauna, een Lapse maaltijd, en een uitgebreid ontbijtbuffet.

niveau en zwaarte

We glijden op toerlanglaufski’s door het winterlandschap, trekken zelf ons spoor en nemen voor de bagage enkele pulka’s mee. Ruime ervaring met toerlanglauftochten is noodzakelijk, evenals een sportieve instelling en goede conditie!

Programma

Vrijdag 25 maart:  vliegreis naar Ivalo. bustransfer naar het Kiilopää wandelcentrum bij Saariselkä. ’s Avonds buffet diner en voorbereiding trektocht.


zaterdag: Kiilopää – Lankojärvi  - 23 km

Na het uitgebreide ontbijtbuffet beginnen we aan de trektocht. Een lange, maar niet moeilijke etappe brengt ons al ver in het nationale park. Het eerste stuk volgen we nog skisporen, daarna trekken we ons eigen spoor. Een schuilhut halverwege biedt beschutting tegen de kou, en de mogelijkheid om ons lunchpakket te eten. We dalen af naar de wildernishut van Lankojärvi.


zondag: Lankojärvi - Luirojärvi – ca 20 km
Door een lange beboste vallei en over een kleine col skiën we naar het hart van het park en de grote hut van Luirojärvi (met sauna). Onderweg hebben we uitzicht op de Sokosti. We overnachten in de wildernishut.


maandag: dagtocht naar de Sokosti.

We maken een dagtocht naar de Sokosti, met 718 meter de hoogste top van het gebied. We overnachten weer in de wildernishut van Luirojärvi.


dinsdag: Luirojärvi – Hammaskuru.

Hier verlaten we het drukker bezochte deel van het park en trekken oostwaarts verder richting de grens met Rusland. Afhankelijk van het weer kiezen we een hoge route over de bergen, of een lage route door de bosrijke valleien naar de schuilhut Hammaskuru.


woensdag: Hammaskuru – Anterinmukka.

Over het massief van de Vuomapaa trekken we verder naar de meest idyllische hut in het gebied: Anterinmukka. Een enorme blokhut met grote kachel en sauna, aan de oevers van de bevroren Anterinjoki (joki = rivier).


donderdag: Anterinmukka – Muorravaarakanruoktu.

Over de bergen van het Pieran Muurivaara massief trekken we naar de hut Muorravaarakanruoktu langs de Muorravaaraka-rivier.


vrijdag: Muorravaarakajoki - Jyrkkävaara.

De Muorravaaraka-rivier stroomafwaarts volgend komen we weer uit bij de Suomojoki rivier die uiteindelijk Rusland in stroomt. We overnachten in de schuilhut van Jyrkkävaara.


zaterdag: Suomojoki – Raja Jooseppi – Ivalo.

De laatste etappe naar de Russische grens. We volgen de brede rivier en eindigen letterlijk bij de slagboom van Raja Jooseppi aan de Russische grens. We worden opgehaald door een taxi uit Ivalo, die ons naar het hotel in Ivalo brengt (45 km). Slotdiner in Ivalo.


Zondag 3 april: vlucht Ivalo – Amsterdam.


Winteravontuur Urho Kekkonen, Lapland - Finland


datum:  vr 25 maart t/m zo 3 april 2022
aantal deelnemers:  maximaal 9
prijs:  € 900

De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief


Bekijk hier het reisverslag en de video van de tocht uit 2012