Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Back country langlaufreis Hochschwarzwald, Duitsland – januari/februari 2022


Deze toerlanglaufweek vindt plaats in het Hochschwarzwald, een van de sneeuwzekerste Duitse langlaufgebieden, op 650 km rijden van Nederland. Stille bossen, uitgestrekte glooiende bergweiden en toppen boven de boomgrens maken het tot een ideaal terrein voor back countrytochten!

We combineren een verblijf in een klein hotel in Wieden, met een avontuurlijke trektocht naar de Krunkelbachhütte, een van de hoogste gelegen berghutten in het Zwarte Woud, waar we 2 nachten blijven. Uitgangspunt is een uitstekend hotelletje, rustig gelegen, waar we genieten van de heerlijke keuken, een kleine sauna en een uitgebreid ontbijtbuffet.

We maken tijdens deze week eerst twee mooie dagtochten en onderbreken ons verblijf in Wieden voor een avontuurlijke 3-daagse trektocht over de toppen van het Hochschwarzwald. De laastste 2 nachten verblijven we weer in Wieden. Op deze manier gaan we met een lichte dagrugzak op weg en hoeven we alleen voor ons verblijf in de Krunkelbachhütte wat extra mee te nemen.

We besteden de eerste dag aandacht aan langlauf- en afdaaltechnieken. Ondanks ons comfortabele verblijf zijn de tochten uitdagend! We kunnen deze week op ski’s maar liefst drie van de hoogste bergen van het Zwarte Woud beklimmen: de Feldberg (1493 m), Belchen (1414 m), en Herzogenhorn (1415 m).


Niveau en zwaarte

De reis is voor langlaufers die de langlauftechniek in de loipe goed beheersen, maar weinig toerervaring buiten de loipe hebben. Maar ervaren back countrylanglaufers kunnen uiteraard ook prima met deze reis mee. Tijdens de tocht wordt aandacht besteed aan techniek van het langlaufen en afdalen buiten de sporen. Van de deelnemers wordt een goede conditie verwacht.

Dagafstanden zijn 15-25 km en onderweg komen we iedere dag wel een gezellige Gaststube, Almwirtschaft of Berghütte tegen voor een koffie- of lunchstop. De tochten en de lengte ervan kan iedere dag eenvoudig worden aangepast aan de sneeuwsituatie en de wensen en capaciteiten van de deelnemers. Soms gebruiken we onze auto’s of de plaatselijke bus om een stukje te rijden naar het startpunt van een tocht.


Programma

Dag 1 (zaterdag)

Heenreis op eigen gelegenheid (per auto/trein), overnachting hotel in Wieden.


Dag 2 – zondag – inskitocht met instructie, ca 15 km

We maken een niet al te lange tocht naar de Hornle (1200 m), waarbij onderweg gelegenheid is voor instructie in de langlauftechniek buiten de loipe; `s middags eventueel oefening van bochtentechniek op de kleine piste bij het hotel.


Dag 3 – maandag – Wieden – Knopflesbrunnen, ca 18 km

Mooie tocht over hooggelegen velden en door bossen vanuit Wieden, deels over de ‘Fernskiwanderweg’, een langeafstands-langlaufloipe door het Hochschwarzwald. Doel is het op almhutje Knopflesbrunnen. Via een andere route dalen we af naar Wieden.


Dag 4 – dinsdag – Wieden – Krunkelbachhütte, ca 20 km

We nemen ’s ochtends de bus naar Todtnau en klimmen op vellen omhoog naar de uitkijktoren op de Hasenhorn. Via een prachtige stille route over de alpenweiden van Gisiboden, en rond de Herzogenhorn (1415 m) skiën we naar de prachtig gelegen Krunkelbachhütte, waar we overnachten.


Dag 5 – woensdag – Krunkelbachhütte - Bernau – Krunkelbachhütte, ca 15 km

Vandaag maken we een dagtocht vanuit de Krunkelbachhütte over de kammen rond het Bernautal. ’s Middags pauzeren we in Bernau Dorf met authentieke Schwarzwald boerderijen. Overnachting Krunkelbachhütte.


Dag 6 – donderdag – Feldberg – Stubenwasen – Notschrei – Wieden, 18 of 28 km

Een super etappe! Langs de Herzogenhorn skien we omlaag naar de voet van de Feldberg en klimmen in alle rust buiten de pistes met vellen omhoog naar de top van deze hoogste berg van het Zwarte Woud (1493 m). Dan volgt een schitterend stuk over de ‘Fernskiwanderweg’ over de Toter Mann (1298 m), de Stübenwasen (1386 m) naar Notschrei. Het laatste stuk naar keuze met de bus of verder over de loipes naar Wieden.


Dag 7 – vrijdag – Wieden – Belchen – Wieden, ca 20 km

We beklimmen als afsluitingstour met ski’s de derde hoge berg van het Zwarte Woud, de Belchen (1413m) en genieten nog een laatste keer van een geweldig uitzicht.


Dag 8 – zaterdag

Na het ontbijt, eind van het programma en terugreis.


Accommodaties

We overnachten in Wieden in een uitstekend, klein hotel, op 2-persoons kamers (enkele 1-persoonskamers tegen meerprijs van €15 beschikbaar). De andere sfeervolle accommodatie, de Krunkelbachhütte is een zeer eenvoudige berghut; hier slapen we op 4-persoons kamers met douche en toilet op de gang.


Rugzak

Tijdens de eerste dagen vanuit Wieden skiën we met een lichte dagrugzak. Op de 3-daagse trektocht dragen we twee keer wat extra bagage. De Krunkelbachhütte is ’s winters alleen op sneeuwschoenen of ski’s bereikbaar. Naar deze accommodatie is geen bagagevervoer mogelijk en nemen we een rugzak mee met alleen het hoogstnoodzakelijke. We hebben op deze reis geen slaapzak/lakenzak nodig, want overal treffen we opgemaakte bedden.


Maaltijden

De reis is inclusief ontbijt en avondmaaltijden. Het eten in het hotel is uitstekend, met telkens keuze uit meerdere hoofdgerechten. De maaltijden in de berghut zijn zeer eenvoudig maar altijd voldoende; u kunt aangeven of u vegetarisch wilt eten (de Duitse keuken is daarin echter nogal beperkt). Bij het ontbijt kunt u telkens heet water krijgen voor in uw thermosfles en kan eventueel een lunchpakketje worden gemaakt. Onderweg kunnen we bijna iedere dag ergens lunchen in een herberg, café of berghut. Verder dient u zelf versnaperingen mee te nemen voor onderweg (koekjes, hartkeks, repen, etc.). Onderweg is het op dinsdag (in Todtnau) mogelijk om nog wat boodschappen te doen.


Reisleiding

De reis wordt geleid door Henk Filippo. Deze reis werd (telkens in andere vorm) eerder gemaakt in 2013, 2014, 2016, 2018 en 2019.


Heen- en terugreis

Deze reis is zonder vervoer van en naar Wieden. U kunt zelf per auto (carpoolen) of trein/bus naar Wieden reizen. Treinretour Nederland-Freiburg-Hinterzarten circa € 100,-


BC-langlaufweek Hochschwarzwald

datum: januari/februari 2022
niveau: beginnende toerlanglaufers
aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 8
bij 4 deelnemers kan de reis ook doorgaan, maar geldt een toeslag van € 100 per persoon.
prijs: richtprijs € 900,-  (Hotel in wieden: toeslag 1-persoons kamer: €15 per nacht; op aanvraag)


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


sneeuwsituatie

De reis is al 5 keer gehouden en bijna altijd hebben we de hele route kunnen langlaufen. Het Hochschwarzwald is dan ook een van de sneeuwzekerste Duitse middelgebergten en we maken de tocht op hoogtes tussen 1000 en 1500 meter. Toch kan het voorkomen dat er onvoldoende sneeuw ligt om de hele route op ski’s af te leggen. In dat geval wordt een deel van de reis wandelend afgelegd.

Bekijk de video’s van de reizen uit 2013, 14 en 15

Lees verder goed de Reis- en annuleringsvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.Reis 3: januari/februari BC-langlaufreis Hochschwarzwald, Duitsland

8-daagse standplaatsreis vanuit comfortabel klein hotel in Wieden,

met 3-daagse trekking langs gezellige Krunkelbachhütte

5-8 deelnemers/ prijs: € —

niveau: beginnende/gevorderde toerlanglaufers


Duitsland - Zwarte Woud