Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

‘Zweden puur natuur’: scherenkust Bohuslän, Zweden - zo 18 t/m ma 26 augustus 2024


Langs de scherenkust van Bohuslän

Een week lang peddelen langs de prachtige scherenkust van Bohuslän in Zuid-Zweden, tussen Strömstad en Hamburgsund, vlak onder de grens met Noorwegen. Bohuslän grenst aan het Skagerrak. De kust wordt afgeschermd door een parelketting van rotseilandjes en scheren. Hierdoor kunnen we telkens kiezen of we buitenom of binnen langs de eilanden varen. Achter beboste hoge eilanden, of buitenom piepkleine kale rotseilandjes over open zee. Onderweg kamperen we wild op een aantal van de ontelbare eilandjes, die we vaak geheel voor ons zelf hebben. We zien er veel planten en dieren, onder andere de nationale bloem van Bohuslän, de wilde kamperfoelie, en de nationale vogel, de scholekster. En we zien zeehonden in het natuurreservaat Väderöarna en het nationale park Kosterhavet. Onderweg maken we af en toe een koffiestop in een van de kleurrijke jachthaventjes of vissersdorpen.  


Uniek aan deze reis: granieteilandjes - puur natuur - wild kamperen - Väderöarna - Kosterhavets nat. park


Soort reis

De zeekajaktrektocht van 8 dagen start op een camping in de buurt van Strömstad en maakt een lus naar het zuiden en weer terug. De vaarroute is ca. 150 km lang en zal vooral afhangen van het weer en de windrichting. We varen dagetappes van 20 tot 25 km. Er blijft tijd over voor een korte wandeling of om een leuk stadje te bezoeken. We kamperen onderweg 2 keer 2 nachten op dezelfde plek, zodat je daar naar keuze een rustdag kunt nemen of een wandeling kunt maken. Onderweg maken we gebruik van het Zweedse allemansrecht, dat ons toestaat wild te kamperen op de onbewoonde eilandjes, op schitterende plekjes, vaak met uitzicht op de ondergaande zon. Deze tocht wordt gevaren in de laatste week van augustus, als de meeste vakantiegangers met hun bootjes en jachten het gebied weer verlaten hebben. We hebben de kampeerplekjes op de onbewoonde eilandjes meestal voor ons zelf en de zee is dan op zijn warmst.


Niveau en eisen

Deze kajakreis is geschikt voor (licht) gevorderde (G) zeekajakkers, in het bezit van een eigen zeekajak en uitrusting. Van de deelnemers wordt eerdere ervaring op groot water verwacht (maar eventueel nog weinig ervaring op zee) en een goede vaarconditie. Het bezit van het diploma "Zeevaardigheid" is niet noodzakelijk, maar zeevaarders met dit diploma kunnen uiteraard ook mee met deze reis. Voor ervaren zeekajakkers, die een relaxte vakantie zoeken, is deze reis ook zeer geschikt.

De eerste dagen wordt instructie gegeven (reddingen/techniek) en gedurende deze week wordt indien nodig gewerkt aan de verbetering van je kajakvaardigheden. Maar op de eerste plaats gaat het om een week lekker varen, in een prachtig en niet al te moeilijk gebied. Afhankelijk van het weer en de vaardigheden van de deelnemers kan de route eenvoudig worden aangepast (buitenom over open zee, of beschut achter eilanden langs).


Programma

Het programma is onder voorbehoud en kan afhankelijk van het weer eenvoudig worden aangepast.

Heenreis (zaterdag 17/zondagochtend 18 augustus); op eigen gelegenheid, met de auto of met de ferry Kiel-Göteborg (nachtboot);
‘s ochtends aankomst op de camping in de buurt van Strömstad.  


Zondag 18 augustus: vaardag 1 – rondje Tjärnö, ca 15 km

De deelnemers die de ferry Kiel-Göteborg nemen komen ‘s ochtends rond 11-12 uur aan op de camping. Om 13:30 uur: na een briefing starten we met een middagtocht rond het eiland Tjärnö; een beschutte route door beboste inhammen en baaien.


Vaardag 2: start trektocht: Rossö – Kalvön, 17 km

Start van de trektocht. Langs mooie beboste baaien achter langs het eiland Reso naar het zuiden; overnachting op een onbewoond eiland bij het Kalvön natuurreservaat.


Vaardag 3: Kalvön – Fjällbacka, 20–25 km

Lange tocht, buitenom kale rotseilandjes, of binedoor langs de kust naar Grebbestad en verder naar Porsholmen, een eiland met schitterende kampeerveldjes, vlakbij het gezellige Fjällbacka, waar we ’s avonds naar toe varen om iets te gaan eten of drinken.


Vaardag 4: Fjällbacka – Väderöarna, 15 km

Via open water van 7 km varen we naar het natuurreservaat van de Väderöarna (“weereilanden”), de verst uit de kust gelegen eilandengroep van Bohüslän met rode granietrotsen, vuurtoreneiland en veel zeehonden. We kamperen bij een traditioneel vissershaventje met jachthaven en restaurant (douchegelegenheid). Deze route is sterk afhankelijk van het weer; bij te veel wind om over te steken varen we verder langs de kust naar het zuiden.


Vaardag 5: dagtocht Väderöarna, ca. 15 km

We maken een dagtocht rond de rotseilandjes van de Väderöarna; pauzeren bij een schuilhutje in een verborgen baai en zien vanuit de verte zeehonden. ’s Avonds maken we een korte wandeling over het eiland naar een vuurtoren voor het uitzicht en de zonsondergang.


Vaardag 6: Väderöarna – Grebbestad, ca. 25 km

Vanaf de Väderöarna varen we terug naar het vaste land in noordelijke richting. We slingeren langs fraaie granieteilanden en overnachten op een onbewoond eiland ter hoogte van Grebbestad.


Vaardag 7: Grebbestad – Kostereiland – Rossö, ca. 25 km

Na 10 km in noordelijke richting te hebben gevaren steken we over naar de Kosterarchipel, een nationaal park van ondiep water rond de Kostereilanden (aleen mogelijk bij gunstig weer). We bezoeken het eilandje Ytre Ursholmen met een historische vuurtoren, waar de beheerder zelf aardappelen verbouwt. We overnachten op het piepkleine eilandje Ramsökalven ten zuiden van Nord-Koster, waar we 2 nachten blijven staan.


Vaardag 8: dagtocht Kostereiland (wandeling of kajaktocht)

We hebben een dag tijd om de eilanden Nord- en Sud-Koster te verkennen. We kunnen een kajaktocht maken rond het ruige Nord-Koster, of een wandeling op het heuvelachtige Sud-Koster. ’s Avonds kunnen we iets eten in het gezellige ‘zeemansrestaurant’ Strandkanten.  In het donker kajakken we tot slot 2 km terug naar onze slaapplek.


Vaardag 9 (maandag 26 aug.): Kostereiland – Rossö, 15 km

We kajakken tussen de beide Kostereilanden door terug naar Rossö, waar we onze tocht eindigen op de camping en ’s avonds genieten van een een uitgebreide barbecue (De overnachting van maandagavond is inbegrepen in deze reis).


dinsdag 27/woensdag 28 aug: terugreis op eigen gelegenheid.


ALGEMENE REISVOORWAARDEN — Zeekajaktocht langs de scherenkust van Bohuslän, Zweden

datum:  zondag 18 t/m maandag 26 augustus 2024 (excl. reisdagen)

aantal deelnemers: minimaal 6 maximaal 12

begeleiding: de reis wordt georganiseerd en geleid door vaarleider Henk Filippo; bij meer dan 7 deelnemers bijgestaan door een extra zeekajakinstructeur of vaarleider.

prijs: € 425,-  

Dit is inclusief:

overige kosten deelnemers:


fotoverslag van een eerdere reis

Aanmelden voor deze reis


Lees ook de Reisvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden